Skip to main content

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este o afecțiune ce are la bază o serie de factori etiologici, având ca element central placa bacteriană. Această afecțiune poate să fie atât localizată cât și generalizată, afectând întreaga cavitate bucală.Boala parodontală este o afecțiune ireversibilă, iar un pacient care este astfel diagnosticat va prezenta această patologie toată viața, dar cu mențiunea că în funcție de aplicarea sau nu a unui tratament se poate vorbi despre:
  • controlată: stabil, aspect sănătos
  • remisie: inflamație gingivală prezentă
  • necontrolată: parodontită recurentă / instabilă

Legătura dintre boala parodontală și afecțiunile cardiovasculare

De asemenea, s-au făcut numeroase studii cu privire la conexiunea dintre boala parodontală și afecțiunile cardiovasculare. Afectarea gingiei începe prin acumularea de placă pe suprafața dentară, iar o placă complet diferită, formată din grăsime, colesterol, calciu și alte substanțe regăsite în sânge, se formează în interiorul arterelor. Această placă de aterom generează așa-numita ateroscleroză, o afecțiune frecventă a arterelor coronare.Pacienții cu afecțiuni gingivale au un risc de 2-3 ori mai mare de a prezenta infarct miocardic, AVC sau alte evenimente cardiovasculare. Nu există o legătură directă, în sensul în care nu toți pacienții cu afecțiuni cardiace au afectare gingivală așa cum nu toți pacienții cu probleme gingivale dezvoltă patologii cardiace, mai intervenind și alți factori de risc, precum fumatul sau o dietă nesănătoasă.Bacteriile din cavitatea orală pătrund prin șanțul gingival, local producând patologiile gingivale, iar ulterior vor ajunge în circulație fiind regăsite în plăcile de aterom, favorizând erodarea vaselor de sânge.

Factorii care generează un răspuns nefavorabil la acumularea de placă

  • fumatul
  • hiperglicemia (diabet)
  • deficiențele de vitamina C
  • drogurile
  • afecțiunile hematologice

Tratament pentru boala paradontală

Tratamentul clasic pentru boala parodontală presupune îndepărtarea manuală a tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților. Terapia cu laser scade disconfortul asociat tratării bolii parodontale și presupune și o vindecare mai rapidă comparativ cu varianta tradițională de tratament. Laserul dentar asigură un tratament minim invaziv care elimină necesitatea de a interveni cu toate instrumentele manuale, metalice și inconfortabile. Terapia cu laser permite curățarea pungilor parodontale și sterilizarea acestora în același timp. Laserul dentar prezintă setări preprogramate pentru diferitele manopere necesare în tratamentul bolii parodontale, care de asemenea pot fi ajustate în funcție de necesitățile fiecărui pacient.În concluzie, tratamentul urmărește depistarea și îndepărtarea factorilor locali cauzabili, placa bacteriană și favorizanții (tartru, obturații în exces, coroane de înveliș neadaptate), debridarea gingivală, detartrajul, tramentul medicamentos și/sau chirurgical în funcție de stadiul de afectare, tratamentul bolilor generale asociate. Daca doriți să vedeți prețurile pentru astfel de intervenții, puteți consulta secțiunea Prețuri > Paradontologie din website-u nostru.Dr. Oana StoicaMedic parodontolog

Leave a Reply