Skip to main content

Este important să știm ce este caria dentară și cum se poate trata, astfel evitam complicațiile nedorite care pot apărea în timp din cauza acestei afecțiuni.

Ce este caria dentară?

Caria dentară ste o afecțiune a dintelui cauzată de placa bacteriană care transformă zaharurile în acizi.

Dacă plăcii bacteriene i se permite dezvoltarea poate să producă leziuni carioase și afecțiuni gingivale.

Caria dentară reprezintă o cavitate în suprafața dintelui, inițial de dimensiuni mici, iar ulterior progresează în lipsa unui tratament corespunzător.Din cauza faptului că majoritatea. cariilor în stadii foarte incipiente nu produc durere, este dificil pentru pacient să identifice existența acesteia. Controalele regulate la medicul stomatolog ajută la detectarea cariilor, acestea având la bază afectarea structurii smalțului, fiind cel mai dur țesut din organismul uman.

Leziunile carioase reprezintă cea mai comună problemă de sănătate la nivel mondial, iar orice persoană, inclusiv copiii. pot dezvolta carii.

 

Care este compoziția unui dinte?

  • smalț – stratul extern, vizibil care protejează straturile interne,
  • dentina – al doilea strat după smalț. Conține tubuli dentinari care permit stimulilor reci sau calzi să stimuleze terminațiile nervoase, de aceea când smalțul este distrus prin carie iar dentina este expusă apare sensibilitatea,
  • pulpa – zona centrală a dintelui conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv.
carie dentara poza

Simptome apariției cariilor

-sensibilitate dentară

-durere dentară

-cavitate vizibilă pe suprafața dinților

-colorații albe sau negre pe suprafața dinților

 

Cauzele apariției cariilor

Cariile dentare sunt cauzate de placa dentară, o peliculă lipicioasă care acoperă dinții, fiind o combinație de bacterii, salivă, acizi și resturi alimentare. Acizii produsi de placa bacteriană produc eroziuni în smalțul dintelui.

Orice persoană prezintă o comunitate bacteriană la nivelul cavității bucale, iar după ce sunt consumate alimente sau diferite băuturi, bacteriile transformă zaharurile în acizi. Astfel placa începe să se formeze imediat după ingerarea de alimente sau după consumul anumitor băuturi. De aceea este important să existe o rutină de periaj foarte bine pusă la punct.

Oricine poate dezvolta carii dentare, însă factorii de risc ridicat pot fi:

-consumul ridicat de zaharuri și acizi;

-igiena orală deficitară;

-deficitul de fluor;

-sindromul de gură uscată;

-deficiențe nutriționale (anorexie, bulimie);

-reflux gastroesofagian, etc.

Cariile apar mult mai frecvent la nivelul molarilor din cauza că aceștia prezintă relief ocluzal, de multe ori retentiv, care favorizează retenția de resturi alimentare. De asemenea, pacienților le este mult mai greu să realizeze un periaj corect la nivelul lor.

 

Tratament pentru caria dentară

Tratamentele depind de gravitatea leziunii carioase.

-Obturațiile dentare (plombele) > Se îndepărtează tot țesutul afectat de carie, medicul poate utiliza substanțe care indică punctele de țesut afectat greu vizibile cu ochiul liber. După ce dintele prezintă doar substanța dură, sănătoasă, cavitatea astfel obținută este umplută cu materiale compozite. Sunt materiale care se leagă chimic de dinte, sunt estetice, culoarea se alege in funcție de culoarea dintelui pacientului.

-Incrustatii dentare > în cazul în care caria dentară a distrus o cantitate mai mare de țesuturi, se recomadă  o obsturație indirectă. Aceste obsturații dentaresunt realizate din materiale cu aceeași rezistență ca cea a dintelui natural, cu aceeași dilatarea termică, aceeasi culoare și aspect. Există varianta de inlay sau onlay. Inlay ul poate să substituie până la doi pereți distruși și este o varianta mai mare decât obsturația clasică de compozit și mai mică decât coroana dentară. Onlay-ul poate reface pana la 3 sau chiar 4 pereti ai ditelui, fiind o varintă mai exstinsă a inlay-ului.

 

Tratamente de canal

În cazul în care leziunea carioasă este mult mai profundă provocând gangrena nervului dentar, indicația este de tratament endodontic.De asemenea, sunt situații în care, chiar dacă dintele este înca vital, dar caria este foarte profundă, în momentul îndepărtării tuturor țesuturilor afectate se poate ajunge la deschiderea camerei pulpare (la nerv), situație care de asemenea necesită tratament endodontic.

 

Cum putem preveni cariile dentare?

-periaza-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi folosind o pasta de dinti cu fluor

-utilizeaza ata dentara

-evitati consumul excesiv de acizi, zaharuri

Alimente care pot ajuta in lupta cu cariile dentare:

-legume si fructe bogate in fibre

-alimente bogate in calciu

-guma cu xylitol

-ceaiurile negru si verde sa fie consumate neindulcite

-apa cu fluor

Bineinteles nu uitati de viziele la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an.

 Progreameaz-te pentru o consultatie.

 

Leave a Reply