Skip to main content

Urgențe stomatologice – acestea sunt la fel de importante ca orice altă problemă medicală. Ele nu trebuie neglijate întrucât pot genera sechele permanente sau tratamente complexe și costisitoare.

Ce este o urgență stomatologică?

O urgență stomatologică este o urgență medicală care implică leziuni ale elementelor componente ale cavității bucale, precum dinții și structurile de susținere ale acestora (gingia, buzele, obrajii, limba).Atunci când apare durerea, înseamnă că există o leziune care poate evolua cauzând probleme severe, ce pot afecta atât zonele învecinate cavității bucale cât și starea generală a pacientului (echilibrul morfofuncțional este afectat).

Tratamentul stomatologic de urgență este necesar atunci când există durere (durere acută a dinților și maxilarelor, durere la masticație, la cald sau rece, durere severă ce se extinde spre urechi sau gât) sau când există sângerări abundente în cavitatea bucală (în cazul hemoragiilor post-extracționale, ale traumatismelor dento-alveolare sau fracturilor dentare; dacă pierdem o plombă ori o lucrare dentară și se produc leziuni ale limbii sau ale buzelor & în cazul infecțiilor însoțite de dureri agresive, febră și umflarea zonei respective).

Ce trebuie făcut în cazul unei urgențe stomatologice?

Cel mai important lucru în cazul unei urgențe stomatologice este să rămâneți calm și să înțelegeți că se produc la fel de des leziuni ale cavității orale, dinților și fetei atât la copil, cât și la adult. Apoi trebuie verificat dacă în timpul accidentului care a cauzat leziunea s-a produs vreo lovire la cap! În cazul durerii acute de dinți pot apărea și dureri de cap sau febră. Se curăță alimentele retenționate între dinți cu ajutorul aței dentare, urmată de clătirea cu apă. Apoi se contactează medicul dentist de urgență!

Tipuri de urgențe stomatologice

Fracturarea unui dinte se poate produce în urmă unei mușcături puternice dintr-un aliment dur, a unei lovituri sau căzături, sau ca urmare a slăbirii dintelui datorită bruxismului. În acest caz se recomandă clătirea cu apă călduță a gurii și păstrarea fragmentului rupt pentru a-l duce la medicul dentist.

În cazul unui abces dentar, care este o infecție de natură bacteriană (localizată la rădăcina unui dinte sau în spațiul dintre gingie și dinte), se recomandă prezentarea de urgență la cabinet. Medicul stomatolog va curăța zona și va prescrie un tratament cu antibiotice. Există două tipuri de abces: parodontal (al gingiei) și periapical (al dintelui).

În situația în care un corp străin se blochează între dinți, se va folosi ață dentară pentru îndepărtarea acestuia deoarece obiectele ascuțite pot leza gingia provocând alte probleme.

Pacienții cu urgențe stomatologice au prioritate la Dr. Jawoosh! Este important ca pacientului să i se rezolve problema rapid și eficient. De aceea, echipa noastră de stomatologi este pregătită să îți ofere o mână de ajutor. În cazul unei urgențe, vino la Dr. Jawoosh Dental Clinic și vei avea parte de cele mai bune servicii! (vezi adresa)

Leave a Reply

Close Menu